Prawdopodobieństwo - kostka
Pablo123: Oblicz, jakie jest prawdopodobieństwo, że w 8 rzutach dwiema kostkami przynajmniej raz pojawi
się 5 i 2?
Na pewno trzeba tu zastosować rozkład Bernoulliego ...
10 cze 13:44
dociekliwy:
Nie na pewno.
10 cze 13:46
dociekliwy:
Policz prawdopodobieństwo,że nie pojawią się ani raz i odejmij od 1.
10 cze 13:48
Pablo123: a jak mam rozpatrzyć zwrot "... pojawi się 5 i 2" ?
10 cze 13:51
dociekliwy:
Napisałem....nie pojawi się ani 5,ani 2.
10 cze 13:57
10 cze 14:01
Pablo123: | | | | 34 | | 2 | |
A może być P= | *( |
| )0 * ( |
| )10 |
| | | 36 | | 36 | |
i później P(A) = 1 − P ?
10 cze 14:08
Pablo123: zamiast 10 to 8 powinno być
10 cze 14:09
Pytający:
Wedle interpretacji "przynajmniej raz pojawi się para 5 i 2 (w tym samym rzucie)":
Wedle interpretacji "przynajmniej raz pojawi się 5 i przynajmniej raz pojawi się 2
(niekoniecznie w tym samym rzucie)":
| | 25 | | 25 | | 16 | |
P=1−(( |
| )8+( |
| )8−( |
| )8) |
| | 36 | | 36 | | 36 | |
10 cze 14:33