całka
po prostu Michał:
Oblicz całkę
∫ ex2 / 4 dx
w rzeczywistosci jest ona oznaczona − ∞ do ∞ ale mnie ciekawi jej wartosc nieoznaczona rowniez.
10 cze 13:11
Adamm: nie można przedstawić jej w postaci całki elementarnej
10 cze 13:12
Adamm: to znaczy, w postaci funkcji elementarnych
rozumiesz
10 cze 13:12
po prostu Michał: jasne wiem, ale slyszalem ze mozna to zapisac jako funkcje gaussa (error function)
albo jakos tak − jak to rozpisac ? :
10 cze 13:17
karty do gry : imaginary error function
10 cze 13:21
po prostu Michał:
albo moze cos innego − udowodnij,ze :
∞ ∞
∫ ∫ e(x2+y2)/2α2 dx dy = 2πα2
−∞ −∞
10 cze 13:22
dociekliwy:
Wygoogluj ∫ex2dx....jest dokładnie opisana.
10 cze 13:22
po prostu Michał: oki, poszukam, dzieki
10 cze 13:24
karty do gry : Zastosuj podstawienie biegunowe :
x = rcosφ , y = rsinφ , dxdy = r drdφ
10 cze 13:25
azeta: Krysicki "Analiza matematyczna cz.2", jest tam ładnie wyprowadzone, jakbyś jeszcze szukał i
przypadkiem miał pod ręką tę pozycję
10 cze 18:24