Obliczanie całki podwójnej, koło, przedziały dla fi
magicznyukf:

∬
√x2 + y2
D=
2x<x
2+y
2<4x
−x<y<
√3
Przekształciłem pierwszy wzór, wyszły z tego dwa inne:
1<(x−1)
2 + y
2
oraz
(x−2)
2+y
2<4
Wyznaczyłem r, które wynosi:
2cos(fi)<r<4cos(fi)
i teraz nie wiem jak wyznaczyć przedziały dla fi. Pomożecie?
Sytuacja jest mniej więcej taka jak na rysunku.
10 cze 12:49
'Leszek: Obszar D jakos nie tak powinien wygladac ,zwlaszcza czesc druga , czy to jest taka
nierownosc, −x < y < √3 ?, czegos chyba brakuje ?
10 cze 12:56
magicznyukf: aa przepraszam, brakuje x
−x < y < √3x
10 cze 13:13
'Leszek: To wobec tego −π/4 ≤ φ ≤ π/3
10 cze 13:42
magicznyukf: Mógłbyś wyjaśnić skąd to się wzięło?
10 cze 15:41
'Leszek: Takie sa linie y = −x oraz y = √3 x , te linie tworza odpowiednie katy z osia X .
10 cze 16:12