Wektor u=[3,-1,2] przedstawić jako sumę dwóch wektorów
Studentka : Wektor u=[3,−1,2] przedstawić jako sumę dwóch wektorów, z których jeden jest prostopadły a
drugi równoległy do wektora v=[−1,4,5]
10 cze 09:57
Pytający:
Wektor równoległy do v:
r=[−α,4α,5α], α≠0
Wektor prostopadły do v:
p=[x,y,z], −x+4y+5z=0, p≠[0,0,0]
r+p=u ⇒ [−α+x,4α+y,5α+z]=[3,−1,2]
−α+x=3 ⇒ x=3+α
4α+y=−1 ⇒ y=−1−4α
5α+z=2 ⇒ z=2−5α
| | 1 | |
−x+4y+5z=0 ⇒ −(3+α)+4(−1−4α)+5(2−5α)=0 ⇒ 3−42α=0 ⇒ α= |
| |
| | 14 | |
| | −1 | | 4 | | 5 | |
r=[−α,4α,5α]=[ |
| , |
| , |
| ] |
| | 14 | | 14 | | 14 | |
| | 43 | | −18 | | 23 | |
p=[x,y,z]=[ |
| , |
| , |
| ] |
| | 14 | | 14 | | 14 | |
r+p=[3,−1,2]
10 cze 10:50