calki
calka:
Zbadac stabilnosc punktow rownowagi ukladu:
x'=(x−y)x
y'=0.
Jak wyznaczyc te punkty rownowagi?
Przyrownuje prawe strony rownan do 0.
(x−y)x=0 i 0=0?
x=0 lub x=y
Co z tym drugim rownaniem y'=0?
9 cze 21:31
g: Równanie 0=0 nic nie wnosi, więc zostaje x=0 lub x=y.
Równanie stanu jest nieliniowe, ale któreś twierdzenie Lyapunova pozwala wnioskować
o stabilności punktu równowagi na podstawie zlinearyzowanego równania dla odchyłek.
(x0+dx−y0−dy)(x0+dx) = (x0−y0)x0 + (2x0−y0)dx − x0dy − (dx−dy)dx
Pierwszy składnik się zeruje, a kwadraty odchyłek pomijamy (na tym polega linearyzacja).
dx' = (2x0−y0)dx − x0dy
1) y0≠0 i x0=0. Wówczas równanie zlinearyzowane to dx' = −y0dx
2) x0=y0. Wówczas dx' = y0dx − y0dy
Dalej jak dla układów liniowych − macierz, wartości własne itp.
10 cze 12:25
calka:
A jakie sa punkty stacjonarne?
Ja ukladam macierz Jacobiego w tych punktach stacjonarnych.
10 cze 12:31
g: Punkty stacjonarne to tak jak sam napisałeś: x=0 lub x=y.
Jakobian to właśnie macierz układu zlinearyzowanego.
10 cze 13:01