równanie
uki: Pokaż że rówanie x4 − 2y2 = 17 nie ma rozwiązań w liczbach wymiernych.
9 cze 21:28
Janek191:
Może tak :
x
4 − 2 y
2 = 17
( x
2 −
√2y)*(x
2 +
√2y) = 17
1) x
2 −
√2 y = 1 i x
2 +
√2y = 17
√2y = x
2 − 1 i
√2y = − x
2 + 17
więc
x
2 − 1 = − x
2 + 17
2 x
2 − 18 = 0
x
2 = 9
| | 8 | |
x = − 3 lub x = 3 zatem y = |
| = 4√2 |
| | √2 | |
2) x
2 −
√2 y = 17 i x
2 +
√2 y = 1
√2 y = x
2 − 17 i
√2y = − x
2 + 1
więc
x
2 − 17 = − x
2 + 1
2 x
2 = 18
x
2 = 9
| | − 8 | |
x = − 3 lub x = 3 zatem y = |
| = − 4√2 |
| | √2 | |
Sprawdź jeszcze:
3) x
2 −
√2 y = − 1 i x
2 +
√2 y = − 17
i
4) x
2 −
√2 y = − 17 i x
2 +
√2y = − 1
10 cze 07:22
g: Dlaczego tylko 1 i 17, a nie np. 2√17 i √17/2, lub jakkolwiek inaczej?
10 cze 11:38