liczby
okil: a,b,c naturalne liczby spełniajace układ
(a + b)(c + d) = 143,
(a + c)(b + d) = 150,
(a + d)(b + c) = 169.
Oblicz najmniejszą wartość a2 + b2 + c2 + d2.
9 cze 20:43
Adamm: a, b, c to naturalne, więc d również
143=13*11, 150=52*3*2, 169=132
a+d=1 to a+b+c+d=170
a+d=13 to a+b+c+d=26
a+d=169 to a+b+c+d=170
a+b=1 to a+b+c+d=144
a+b=11 to a+b+c+d=24
a+b=13 to a+b+c+d=24
a+b=143 to a+b+c+d=144
ponieważ musi być
(a+d=1 lub a+d=13 lub a+d=169) oraz (a+b=1 lub a+b=11 lub a+b=13 lub a+b=143)
to równanie jest sprzeczne
9 cze 21:08
Adamm: jednak możliwe że d może być wymierne
9 cze 21:18