zadania
pomocy: Zadanie.2.Ciąg an jest arytmetyczny i a7 =−3 zaś a21=4 . Zatem jest
równe:
A) – 6 B) −112 C) 12
D) 312
Zadanie.3. Liczby 4x−10, 4x−8,3x−8 w podanej kolejności są trzema początkowymi wyrazami
ciągu arytmetycznego an . Zatem:
A) – 2 B) −1 C) 0
D) 1
Zadanie.4. Ciąg an jest niemotonicznym ciągiem geometrycznym, w którym 3 =2 i a5 =
4,5 . Wówczas:
A a1 = 32 B)a2 = 89 C ) a4 =3
D) a7= 10,125
Zadanie.5. Liczby2−√3,a,2=√3 , , tworzą w podanej kolejności rosnący ciąg geometryczny.
Zatem:
A) a=1,a=1 B) a=1 C) a=√3 D) a=7
Zadanie.6. Jeśli α jest kątem ostrym i cos α=78 to sin α wynosi:
A) 18 B)u√15{8} C) u√15{7}
D) 7}p{1515
Zadanie.7. Jeśli kąt α jest ostry i tg a =u{7}{8] to wyrażenie sin α* os α jest równe
A 28 B) 25 C) 1 D)
Zadanie.8. Oblicz długość boku │BC│ trójkąta ABC jeśli bok │AB│= 5,│AC│= 7 oraz kąt CAB= 600 .
A) √35 B) √39 C) 8
D) 6
Zadanie.11. Pole trójkąta równobocznego, na którym opisano okrąg o promieniu 12 wynosi :
A) 9 B) 12 √3 C) 36√3
D) 108√3
9 cze 20:40
Eta:
| | a21−a7 | | 7 | | 1 | |
2/ r= |
| = |
| = |
| |
| | 21−7 | | 14 | | 2 | |
Odp: C)
3/ 2(2x−8)=4x−10+3x−8 ⇒ x=−2
Odp: A)
| | a5 | | 9 | | 3 | |
4/ q2= |
| ⇒ q2= |
| dla ciagu niemonotonicznego q=− |
| |
| | a3 | | 4 | | 2 | |
| | 9 | | 9 | | 81 | |
to a7=a5*q2 ⇒ a7= |
| * |
| = |
| =10,125 |
| | 2 | | 4 | | 8 | |
Odp: D)
5/ a
2=(2−
√3)(2+
√3) ⇒ a
2=1 ⇒ a=1 , a=−1
Odp:A)
| | 49 | | √15 | |
6/ cosα=√1−sin2α=√1− |
| = |
| |
| | 64 | | 8 | |
Odp: D)
7/ popraw treść ............
8/|BC|
2=7
2+5
2−2*7*5*cos60
o
|BC|
2= 39 ⇒|BC|=
√39
Odp: B)
| | a√3 | |
11/ R= |
| ⇒a√3=36 ⇒ a=12√3 |
| | 3 | |
Odp: D)
Teraz tylko
dobrze przepisz leniu
9 cze 21:41