RÓWNANIA/WIELOMIANY/NIERÓWNOŚCI
Jonathans: Witam serdecznie, potrzebuje pilnej pomocy


zadanie. 1

Rozwiąż nierówność wielomianową: (x
2−9)(x
2−6x+9)(−x
2+5x−4)≤0
zadanie. 2

Liczba a=1 jest pierwiastkiem wielomianu W(x). Wyznacz pozostałe pierwiastki tego
wielomianu, który jest w postaci W(x)=x
3−2x
2−x+b
zadanie. 3

Rozwiąż nierówności:
x
2+5x+6
−−−−−−−−−−−− ≤0
x+7
9 cze 20:10
...: 1. Liczysz miejsce zerowe z każdego nawiasu
potem szkic
9 cze 20:13
...: 2. Pierwiastek czyli inaczejiejsce zerowe

Pod x podstaw miejsce zerowe i przyrównaj do 0, i
wyliczenia b
9 cze 20:14
...: 3. Dziedzina
Usuwasz mianownik. Mnozysz obustronnie przez kwadrat mianownika. Normalnie byś mnożą bez
kwadratu, ale musisz mieć pewność, że iloczyn nie jest ujemny ( A może być, bo nie wiemy jaki
jest x)
W razie pytań, pytaj
9 cze 20:18
Jonathans: Wszystko pięknie tylko ja nic z tego nie rozumiem... to nie moja bajka ehh
9 cze 20:35
...: Delta umiesz liczyć?
9 cze 20:42
Mila:

1)
Rozwiąż nierówność wielomianową: (x
2−9)(x
2−6x+9)(−x
2+5x−4)≤0⇔
(x−3)*(x+3)*(x−3)
2*(−x
2+5x−4)≤0
(−x
2+5x−4)=0
Δ=25−4*(−4)*(−1)=25−16=9
| | −5+3 | | −5−3 | |
x1= |
| = 1 lub x2= |
| =4 |
| | −2 | | −2 | |
(x+3)*(x−3)
3*(−1)*(x−1)*(x−4)≤0⇔
x∊(−
∞,−3>∪<1,3>∪<4,
∞)
9 cze 22:11
Mila:
2)
Liczba a=1 jest pierwiastkiem wielomianu W(x). Wyznacz pozostałe pierwiastki tego wielomianu,
który jest w postaci W(x)=x3−2x2−x+b
W(1)=0⇔
13−2*12−1+b=0⇔b=2⇔
W(x)=x3−2x2−x+2
x3−2x2−x+2=0
x2*(x−2)−(x−2)=0 ⇔(x−2)*(x2−1)=0
x−2=0 lub x2−1=0
x=2 lub (x−1)*(x+1)=0
x=2 lub x=1 lub x=−1
==================
9 cze 22:16
Mila:
3)
x+7≠0⇔x≠−7
D
r=R\{−7}
miejsca zerowe licznika
x
2+5x+6=0
Δ=25−4*6=1
| | −5−1 | | −5+1 | |
x1= |
| =−3 lub x2= |
| =−2 |
| | 2 | | 2 | |
(x+3)*(x+2)*(x+7)≤0
zaznacz na osi liczbowej miejsca zerowe i rysuj falę zaczynając od góry.
Napisz odpowiedź do zadania.
9 cze 22:22
...: Super
9 cze 22:36