macierz diagonalna podobna, schemat rozwiązywania
pokerowelove:
MACIERZ DIAGONALNA PODOBNA, czy schemat rozwiązywania JEST POPRAWNY ?
Znaleźć macierz diagonalną D podobną do macierzy
B =
−1 3 −1
−3 5 −1
−3 3 1
oraz macierz C ∈ M
3(R) taka, ze D = C
−1BC
Jeżeli macierze D jest podobna do B to spełniony jest warunek D=C
−1BC
żeby znaleźć D musze przekształcić wzór na
B=CDC
−1
Schemat rozwiązywania,
1. Wyznaczam wartości własne macierzy B. (korzystam ze wzoru det(B−Iλ)=0) // wyszło mi λ
1=5,
λ
2=−i*2
√2, λ
3=i*2
√2
2. Następnie podstawiam do macierzy (B−Iλ) po kolei wszystkie wartoci λ i wyznaczam z równania
wektory własne. Wyszły mi one odpowiednio dla λ
1=5 v1=[0,0,0] / λ
2 v2=(brzydki ułamek z i) /
λ
3 v3=(brzydki ułamek z i)
3. Teraz zapisuje wartości własne w macierzy po przekątnej w reszte miejsc wpisuje 0(bo jest to
macierz diagonalna i jednoczesnie jest to macierz podobna do macierzy B czyli jest to nasza
szukana macierz D )
D=
5 0 0
0 −i*2
√2 0
0 0 i*2
√2
4. Teraz wpisuje współrzędne wektorów po kolei i jest to nasza macierz C czyli
0 v2
x v3
x
0 v2
y v3
y
0 v2
z v3
z
5. Odwracam macierz C aby mieć C
−1
6. Przekształcam wzór B=C
−1DC
D=CBC
−1
ALE W ZADANIU CHCĄ ŻEBY BYŁO TAK
D = C
−1BC
Czy to znaczy, że jeżeli mam już policzone C oraz C
−1 wiec to koniec czy coś jeszcze trzeba
zrobić

?
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Czy schemat rozwiązywania jest dobry, wydaje mi się dość dłuuugi, czy są krótsze ?
Pytający:
Schemat dobry, tylko błędy rachunkowe bądź w przekształcaniu:
B − dana macierz
D − macierz diagonalna z wartościami własnymi macierzy B na przekątnej
C − macierz, której kolumnami są wektory własne odpowiadające kolejnym wartościom własnym
macierzy B
Wtedy zachodzi:
B=CDC
−1, równoważnie C
−1BC=D
Wartości własne powinny Ci wyjść 1,2,2:
https://www.wolframalpha.com/input/?i=eigenvalues+%7B%7B-1,3,-1%7D,%7B-3,5,-1%7D,%7B-3,3,1%7D%7D
pokerowelove: poradziłem już sobie z tym zadaniem, ale dziękuję za odpowiedź,
https://www.wolframalpha.com/input/?i=%7B%7B-1,3,-1%7D,%7B-3,5,-1%7D,%7B-3,3,1%7D%7D
gdybyś mógł mi jeszcze tylko powiedzieć dlaczego tutaj dla λ=2 v1 jest taki a v2 taki, tzn
czemu nie mogę zapisać jako v1=(1,1,0) a v2(−1,0,3)
Chodzi mi o kolejność tych wektorów