.
Piotrek: Wyznacz równanie elipsy E, wiedząc że punkt F jest jednym z jej ognisk i punkt A ∊ E , gdy
F= ( 0 , 12 ) , A = ( −5 , 0 ).
| | (x−x0)2 | | (x−y0)2 | |
Mam równanie elipsy |
| + |
| = 1 |
| | a2 | | b2 | |
Jak to ruszyć ?
9 cze 16:02
'Leszek: Ognisko F( 0 , 12 ) ⇒ c = 12 , oraz c2 = b2 − a2 oraz A(−5,0) ⇒ a = 5
Czyli b = 13 , xo = 0 ,y{o} = 0 , wykonaj rysunek , elipsa jest " wydluzona na osi Y "
9 cze 16:52
Mila:
9 cze 18:29
Piotrek: Cześć
Mila Pan P.... 10 pozdrawia
9 cze 19:20
Mila:
Witaj, jak Ci się wiedzie?
9 cze 20:36
Piotrek: Aby do przodu

, zaraz koniec I roku studiów i konczę przygodę z matematyką już, bo na tych
studiach już nie bede miał matematyki.
W przyszłym tyg egzamin

, aby zdać
9 cze 20:48
Piotrek: Muszę nadrabiać materiał, bo nie było prowadzącego i nie miałem matematyki w ogóle
9 cze 20:50
Piotrek: W 1 semestrze, miałem z egz. 4.5 i 5 z ćwiczeń, więc mimo przerwy w nauce , coś z myślenia
pozostało
9 cze 20:53
Mila:
To do pracy, aby sukces był, czego Ci życzę

Jak ten czas leci.
9 cze 21:38
Mila:
Piękne wyniki w I semestrze. Gratulacje.
9 cze 21:39
Piotrek: Dziękuję!
Wrócę jeszcze do tematu
wg książki mam, że a − półoś wielka elipsy, a b − półoś małay elipsy
więc chyba b= 5 i a = 13 powinno być
bo gdyby były xo i y0 nie równały się zero to miało by to znaczenie
Więc jak to powinno być ?
10 cze 08:49
'Leszek: Oznaczenia w matematyce nie maja zasadniczego znaczenia :
np : ax2 + bx + c = 0 , Δ = b2 − 4ac
mx2 + px − q = 0 , Δ = p2 − 4mq ,
i.t.d nie ucz sie matematyki na pamiec wzorow , zas ucz sie pojeciowo , powodzenia ! !
10 cze 10:35
Piotrek: to wiem, ale jeśli w mianowniku jest y0 i podziele sobie obojętnie przez jakąś półoś to będzie
coś nie tak...
10 cze 10:41
Piotrek: w liczniku yo lub x0
10 cze 10:42
'Leszek: | | x2 | | y2 | |
Rownanie tej elipsy : |
| + |
| = 1 , podstaw A (−5,0) |
| | 52 | | 132 | |
i sprawdz , ze sie szystko sie zgadza !
Pani Mila pokazala Ci prawidlowy rysunek , proponowalem Ci zebys go zrobil dla sprawdzenia
,w matematyce a zwlaszcza w geometrii rysunki sa jak najbardziej przydatne , rozwijaja
spostrzegawczosc i pamiec wzrokowa ! !
10 cze 10:50
Piotrek: ok
10 cze 10:53
Piotrek: Szeregi ///
Wykazuje zbieżność
| √n | | √n | | 1 | |
| ≤ |
| = |
| |
| n2+n + 1 | | n2 | | n3/2 | |
| 1 | |
| − szereg Dirchleta zbieżny |
| n3/2 | |
| | √n | |
wiec na mocy k. porównawczego ∑ |
| jest zbieżny |
| | n2+n + 1 | |
może być taka nierówność ?
10 cze 11:15
Piotrek: Porobiłem z elipsą, jak możesz to sprawdź wyniki
b) F= (−12,0 ), A ( 0, 5)
c) F(24,0) , A(0,−7)
d) F= ( 0 , − 24) A= ( 7,0)
10 cze 11:30
'Leszek: | | x2 | | y2 | |
W przypadku b) masz blad w druku ,powinno byc : |
| + |
| = 1 |
| | 132 | | 52 | |
Pzostale przyklady sa dobrze zrobione !
10 cze 12:04
Piotrek: ok, dziękuję
10 cze 12:34
Adamm: może być taka nierówność
10 cze 12:39
jc: To nie jest ogólne równanie.
Stawiamy w dowolnym miejscu F2, uważając aby A nie leżało na odcinku F1F2,
a potem rysujemy: |P−F1| + |P−F2| = |A−F1| + |A−F2|.
10 cze 12:47
Piotrek: ok, jeszcze bede mial potem 2 zadania z elipsy i hiperboli. Może i to proste jest, ale nie
miałem tego w ogóle na ćwiczeniach
10 cze 12:49