matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Całki
Dominika:
a) ∫1−x
2
/x
2
+1 dx b)∫x/x
4
+1 dx
9 cze 16:02
Jerzy:
2
a) = ∫(
− 1) dx
x
2
+1
9 cze 16:07
Jerzy:
b) podstaw: x
2
= t
9 cze 16:08
'Leszek:
1
b) podstaw x
2
= t ⇒ 2x dx = dt ⇒ 0,5 ∫
dt = .......
1 + t
2
9 cze 16:10