całka krzywoliniowa
janusz: oblicz całkę krzywoliniową
∫(3x + 2y)dx + (2x − y)dy
K
gdzie K to kawałek krzywej x−y
3=0 o początku w punkcie A(0,0) i końcu w B(1,1)
czy ta parametryzacja jest ok

:
x(t)=t
y(t)=t
3
t∊<0,1>
9 cze 15:51
'Leszek: Zle zrobiles parametryzacje , powinno byc : x(t) = t , y(t) = 3√t, i t < 0,1>
9 cze 15:56
Adamm: ta parametryzacja jest zła
x(t)=t3
y(t)=t
t∊<0;1>
taka będzie ok
9 cze 15:57
janusz: dlaczego nie mogę sparametryzować skoro x=y3
9 cze 16:00
Adamm: x(t)=t, y(t)=t3
x−y3=0
t−t9=0
t=0 lub t=1 lub t=−1
mamy 3 punkty z taką parametryzacją
sam widzisz że jest zła
x−y3 po podstawieniu powinno się wyzerować
9 cze 16:04
'Leszek: No to podstaw swoja parametryzacje za x = t , za y = t3 i otrzymasz t = t9 sprzecznosc
podstaw x = t , y = 3√ t i otrzymasz t = ( 3√ t)3 ⇔ t=t
Sprawdz ze poprawna jest parametryzacja Adamma
9 cze 16:05
janusz: ok dzięki
9 cze 16:06