Sprawdź czy f jest suriekcją
Jimmy: Witam, mam problem z zadaniem, niestety kompletnie nie wiem jak się zabrać głównie do drugiej
jego części rozpoczynającej się od wskaż:
f:R−>R , f(x)=(x+1)2−2. Rozstrzygnij czy f jest suriekcją. Wskaż f(A) oraz f−1(A) dla
A=(2,7>
9 cze 15:47
Jimmy: Swoją drogą wyszło mi, że nie jest, ponieważ dla y=−3 nie ma takiego x, żeby osiągnąć go tym
wzorem. Dobrze? Drugiej części niestety nie potrafie nawet zacząć.
9 cze 15:51
jc: Szukany zbiór to zbiór rozwiązań nierówności 2 < f(x) ≤ 7.
9 cze 15:52
Jimmy: Dobra teraz pewnie głupie pytanie jaka jest różnica pomiędzy f(A) a f−1(A)?
I coś dalej jeszcze trzeba z tym zrobić?
Gdyby ktoś był w stanie mi rozpisać to zadanie krok po kroku to byłbym wdzięczny
9 cze 16:03
Adamm: f(A) to zbiór wszystkich f(x) takich że x należy do A
f−1(A) to zbiór wszystkich x takich że f(x) należy do A
9 cze 16:07
Adamm: f(x)=(x+1)2−2
f(x) jest rosnąca dla wartości z A, oraz ciągła
f(2)=7, f(7)=62
zatem f(A)=(7;62>
dla f−1(A) wystarczy rozwiązać nierówność podaną przez jc
9 cze 16:11
Jimmy: jeszcze raz potrzebowałbym pomocy tym razem z tym przykładem:
Niech f:R−> <2,nieskoń) będzie funkcją określoną wzorem f(x)=max{2,|x|}.
Sprawdź czy funkcja jest suriekcją oraz wskaż f(A), f−1(B) gdy A=<−3,0) , B={2,4}.
Kompletnie nie rozumiem jak rozwiązać tego maxa po prostu nie daje rady. Czy ktoś mógłby mi z
tym pomóc?
Orientuję się tylko w tym, że mam wybrać większą wartość po obliczeniu |x| tylko co dalej?
9 cze 18:05
Adamm:

max{2, |x|} = 2 dla 2≥|x|
|x| dla |x|≥2
funkcja jest suriekcją
f(A)=<2;3>
f
−1(B)=<−2;2>∪{−4;4}
9 cze 18:38