9 cze 13:59
f: A ile potrzeba?
9 cze 14:00
wiedźma: x=0
9 cze 14:01
9 cze 14:03
Jerzy:
Przez 0 nie dzielimy !
9 cze 14:03
wiedźma: dzięki
9 cze 14:03
wiedźma: a jak do tego dojść że to =1
9 cze 14:05
Jerzy:
Np. stosując regułę de l'Hospitala.
9 cze 14:06
wiedźma: można to jakoś rozpisać?
9 cze 14:06
Adamm: Jerzy, a jak obliczysz pochodną z sinusa?
też regułą Hospitala?
głupota
9 cze 14:07
Jerzy:
Zadzwonię do Katedry Matematyki na Uniwersecie Waszawskim.
9 cze 14:10
Jerzy:
I daruj sobie kolego "epitety" !
9 cze 14:11
Adamm: ty masz chyba ze sobą jakiś problem
9 cze 14:13
wiedźma: dobra czy to będzie wygladało tak? :
= 1
9 cze 14:16
f: Tak.
9 cze 14:17
Jerzy:
Problem , to ty masz ze sobą, co już nawet nie raz dostrzeżono na tym forum.
Masz we krwi obrażnie ludzi, a Twoje ego sięga apogeum.Obniż loty orle,
bo daleko nie zalecisz.
Można podyskutować na forum przy różnicy zdań , ale obrażanie kogokolwiek ,
to już przesada.
9 cze 14:19
Jerzy:
Tak, tak wygląda zastosowanie reguły H.
9 cze 14:19
Adamm: czemu bierzesz to tak dosłownie?
mówię że używanie w tym przypadku reguły Hospitala to głupota
wkurza mnie takie poleganie na regule Hospitala, i wolałbym żebyś
nie wpajał tego innym
więc zwróciłem na to uwagę
nigdzie cię nie obrażałem
9 cze 14:22
Jerzy:
Adamm ...nigdzie nie napisałem,że jest to dowód dla tej granicy, bo to bzdura.
Pokazełem,że można regułą to sprawdzić.
Twoje sformułowanie: "głupota" ( cztaj zdanie głupiego) uważam za obraźliwe.
9 cze 14:28
Adamm: to już nie mój problem
obrażaj się jak chcesz
nic na to nie poradzę
9 cze 14:32
Jerzy:
Podejrzewam,że też czułbyś się obrażony. Pozdrawiam
9 cze 14:34
'Leszek: Bez reguly de L'Hospitala mozna uczniowi przedstawic takie uzasadnienie ( nie dowod)
| | sin x | |
ze lim |
| = 1 dla x → 0 |
| | x | |
Niech x = 1/n i n →
∞
| | sin(1 /n) | | 1/n | |
Wowczas lim |
| = lim |
| = 1 , dla n → ∞ , poniewaz dla malego |
| | 1/n | | 1/n | |
argumentu (1/n ) , sin (1/n) → (1/n)
9 cze 15:27
Michał: Co Wy na to, żeby rozwiązać to jak zadanie Hansena?
9 cze 15:35
wiedźma: co
9 cze 16:11
9 cze 16:34
5-latek: Zasada uzupelniania funkcji w punktach nieciaglosci usuwalnej
Rozpatrzmy funkcje y=f(x) ktora przy x=a nie ejst okreslona (wiec wyrazenie f(a) nie ma
sensu liczbowego , funkcja jest wiec w pubnkcie x=a nieciagla ale ktora przy x→a ma granice
skonczona A
Nieciaglosc tego rodzaju nazywamy nieciagloscia usuwalna .
W tym przypadku przyjeto wlaczac wartosc x=a do dziedziny funkcji przyjmujac ze
f(a)= lim x→a f(x)= A
jest to zasada uzupelniania funkcji w punktach nieciaglosci usuwalnej
Wprowadzenie tej zasady pozwala funkcje f(x) uwazac za ciagla rowniez w punkcie a
Przyklad
| | sinx | | sinx | |
Funkcja f(x)= |
| przy podsatwieniu x=0 traci sens liczbowy ale lim x→0 |
| =1 |
| | x | | x | |
wiec mozna przyjac ze f(0)=1 . Zasade te stosuje sie funkcji dowolnej ilosci zmiennych
9 cze 18:43