pochodne itp
niewyspany: Dla funkcji F(x)=X/lnX podaj: dziedzinę, parzysta/nieparzysta,
punkt przecięcia z osiami, granice na końcach dziedziny,a symptoty, pochodną, dziedzine
pochodnej, monotoniczność i ekstrema lokalne, 2 pochodną, punkt przegięcie wypukła wklęsła
9 cze 05:51
Jerzy:
1) Jaka jest wg Ciebie dziedzina ?
2 ) Policz pochodną.
9 cze 05:54
niewyspany: DF=(0,1),(1,∞)
9 cze 05:56
niewyspany: pochodna lnx−1/(lnx)2
9 cze 05:56
Jerzy:
OK , tylko popraw zapis dziedziny: D = (0;1) U (1:+
∞)
| | lnx − 1 | |
Zapis pochodnej: f'(x) = |
| |
| | (lnx)2 | |
Teraz poszukamy ekstrema, czyli zaczynamy od miejsc zerowych pochodnej.
9 cze 06:13
niewyspany: x=e i to jest minimum lokalne funkcja rosnąca w przedziale (e,∞) , malejąca w (o,1)U(1,e)
9 cze 06:17
Jerzy:
Dobra ... teraz od razu załatwimy parzystość i nieparzystość. Jak to widzisz ?
9 cze 06:19
niewyspany: druga pochodna wychodzi (2−lnx)/xlnx3 x=e2− punkt przegięcia i wypukła w przedziale (1,e2),
wklęsła w (0,1)U(e2,∞)
9 cze 06:20
niewyspany: Funkcja nie jest Parzysta oraz nie jest nie parzysta
9 cze 06:21
niewyspany: mam problem z granicą na końcach dziedziny oraz asymptotami i miejscami zerowymi tej funkcji
9 cze 06:22
9 cze 06:39
niewyspany: z tego wychodzi jak dobrze rozumiem asymptoty pionowe w 0 i w 1 obustronne
9 cze 06:45
Jerzy:
Tylko pionowa obustronna: x = 1 , przy x → 0 granicą jest 0.
9 cze 06:49
niewyspany: okey a jakim cudem wychodzi mi asyptota pozioma w nieskończoności
9 cze 06:51
Jerzy:
Nie ma asymptoty poziomej.
9 cze 06:55
Niewyspany : Okey mój błąd w takim razie a granicą na końcach dziedziny wychodzi nieskończoność i −
nieskończoność
9 cze 07:01
Jerzy:
Masz podane granice 6:39
Jeszcze masz poszukać miejsca zerowe i ewentualnie zbiór wartości.
9 cze 07:06
Niewyspany : Oki miejsc zdrowych brak chyba że punkt 0, 0 ale z dziedziny to odpada
9 cze 07:08
Jerzy:
A zbiór wartości ?
9 cze 07:09
Niewyspany : I kompletnie nie wiem jak mam być szczery
9 cze 07:12
Jerzy:
Spróbuj zrobić szkic wykresu.
Zw = (−∞;0) U [e ;+∞)
9 cze 07:14
Niewyspany : Dzięki wielkie za pomoc
9 cze 07:16