siły
fizyk: wie ktoś może jak opisać prędkość przy zmianie siły ? np ciało spadające na Ziemię (siła coraz
większa przy powierzchni ZIemi )
8 cze 23:54
8 cze 23:55
9 cze 09:35
jc: Spadek pionowy z dużej wysokości? Wykresem funkcji
czas → wysokość
jest przeskalowany fragment cykloidy.
9 cze 10:11
'Leszek: Zalezy jak zmienia sie sila , jezeli jest funkcja czasu to v = ∫ (F(t)/m ) dt
natomiast jezeli sila jest funkcja predkosci np. F = kv , to nalezy rozwiazac
| | dv | |
rownanie rozniczkowe : m |
| = kv i.t.d...... |
| | dt | |
Jezeli chodzi o spadek swobodny z duzej wysokosci h to aby wyznaczyc predkosc
lepiej skorzystac z zasady zachowania energii .....
9 cze 13:15
jc: Siła przyciągania Ziemi maleje z kwadratem odległości od środka Ziemi.
Przy spadku z wysokości Księżyca ma to już duże znaczenie.
9 cze 13:34
'Leszek: Duze znaczenie ma juz spadanie z odleglosci promienia Ziemi od jej powierzchni , bo w tej
odleglosci sila grawitacyjna jest cztery razy mniejsza niz na powierzchni Ziemi.
Latwo jest przekonac sie ze cialo upuszczone z tej wysokosci uderzy w powierzchnie
Ziemi z pierwsza predkoscia kosmiczna , ten wynik latwo otrzymac na podstawie zachowania
energii .
9 cze 15:15