matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Obliczanie pochodnych
misiek99:
oblicz pochodną: f'(x)=x
2
/x
2
+4 przy x
2
w mianowniku mam to przekształcić na 2x?
8 cze 22:09
mat:
x
2
f(x)=
x
2
+4
2x*(x
2
+4)+2x*x
2
f'(x)=
(x
2
+4)
2
8 cze 22:11