matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ciąg arytmetyczny
Maciess:
Oblicz sumę, której składniki są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego. a) 7+11+15+ ... 47+51 Wyszło mi 348, a na kalkulatorze jak liczyłem tak po kolei to wyszło 387
Mógłby ktoś to sprawdzic?
8 cze 21:54
mat:
a
1
=7 r=4 a
12
=51
7+51
S=
*12 =348
2
8 cze 22:03
Maciess:
Dzięki
8 cze 22:11