pytanie
Jan: Czy jest coś w stylu delty dla wielomianu trzeciego stopnia? Wiem że wzory Viete'a istnieją
8 cze 21:53
5-latek: Jest .
Postaram sie znalezc
8 cze 21:54
Maciess: Są ale bardzo długie. Lepiej używaj twierdzenia Bezouta (czy jak mu tam

) i innych
podstawowych metod rozkładu wielomianu.
8 cze 21:58
8 cze 21:59
Adamm: on nie pyta się o wzory, tylko o coś co pomoże mu sprawdzić ilość pierwiastków wielmianu
8 cze 22:00
Adamm: wyróżnik jest dla równania (16) które jest w postaci kanonicznej
postać kanoniczna wielomianu 3 stopnia to postać ze współczynnikiem 0 przy x2
by sprowadzić do takiej postaci stosujemy podstawienie podane trochę ponad
(16)
8 cze 22:04
5-latek: Jesli mamy rownanie stopnie trzeciego
az
3+bz
2+cz+d=0 a≠o
to przez podzienie go przez a bo jest rozne od zera
dostaniemy
| | b | |
Teraz podstawienie z= x− |
| doprowadzamy do postaci |
| | 3a | |
x
3+px+q=0
Dla tej postaci wyroznik jest taki
========================
Zauwaz tez ze jesli x
1 ,x
2 , x
3 sa pierwiastkami rownania
x
3+px+q=0 to korzystamy z ewzorow Vieta mamy
p= x
1x
2+x
1x
3+x
2x
3
q= −x
1*x
2*x
3
| | (−x1*x2*x3)2 | | (x1*x2+x1*x3+x2*x3)2 | |
stad Δ= |
| + |
| |
| | 4 | | 27 | |
W przypadku tego rownania x
1+x
2+x
3=0
Po bardzo naprawde zmudnych rachunkach masz
| | q2 | | p3 | | 1 | |
Δ= |
| + |
| = − |
| [(x2−x1)(x3−x1)(x3−x2)]2 |
| | 4 | | 27 | | 108 | |
mozesz to sobie przecztac no A Mostawski Elemnty algebry wyzszsej
8 cze 22:13
5-latek: | | (x1x2+x1x3+x2x3)3 | |
poprawka we wzorze na delte ma byc oczywiscie + |
| |
| | 27 | |
8 cze 22:19
Jan: Dzięki

Ale się rozpisałeś, dzięki

PS. Czyli nie ma wzorów, bezpośrednio z postaci bez 0 przy x
2 ?
8 cze 22:21
Adamm: są
ale łatwiej zapamiętać jedno podstawienie i ten wzorek
8 cze 22:23
5-latek: Jest ale to bedzie troche pisania tez
Ale sie poswiece

mamy rownanie w postaci ogolnej
az
3+bz
2+cz+d=0
W tym przypadku wzory Vieta dajace zwiazek miedzy wspolczynnikami rownania i jesgo
pierwiastkami z
1,z
2 z
3 sa
gdzie b' c' d' sa wsolczynnikami rownania
z
3+b'z
2+c'z+d'=0
Nawygodniej to sprawdzic przez przedstawienie rownania w postaci
a(z−z
1)(z−z
2)(z−z
3)=0
a nastepnie przez wymnozenie i porownanie wpolczynnikow
Dla obliczenia wyroznika Δ mozemy skorzystac z ewzoru
| | 1 | |
Δ= − |
| [(x2−x1)(x3−x1)(x3−x2)]2i przedsatwic wyraznie |
| | 108 | |
[(x
2−x
1)(x
3−x
1)(x
3−x
2)]
2 rowne [(z
2−z
1)(z
3−z
1)(z
3−z
2)]
2
za pomoca wzorow Viety jako funkcje wspolczynnikow a b c d
| | b | |
Tutaj musimy pamietac ze stosowalismy podstawienie z= x− |
| wiec roznice z2−z1 z3−z1 |
| | 3a | |
oraz z
3−z
2 beda odpowiednio rowne x
2−x
1 x
3−x
1 x
3−x
2
albo tez co moze jest nawet prostszse podstawic wzory na p i q
| | −b2+3ac | | −b'2+3c' | |
p= |
| = |
| |
| | 3a2 | | 3 | |
| | 2b3−9abc+27a2d | | 2b'3−9b'c'+27d' | |
q= |
| = |
| |
| | 27a3 | | 27 | |
do wzoru
W obu przypadkach otzrymamy wyroxznik
| | 1 | |
Δ= |
| (27d'2+4c'3−b'2c'2−18b'c'd'+4b'3d') |
| | 108 | |
===============================================
POmono tego z eten wzor jest skomplikowany jest wygodny gdzy chcemy zbadac jeskiego typu jest
rownanie bez sprawadzania go do postaci uproszczonej . Tyle
8 cze 22:47
Jan: To lektura na jutro już
8 cze 23:14
a: e
8 cze 23:20