matematyka statystyczna
kropek: Pomoże ktoś rozwiązać te zadania ze statystyki matematycznej, lub podpowie jaki wzór trzeba
zastosować?
1.W celu weryfikacji przypuszczenia że 5% uczniów szkół średnich pali papierosy wylosowano 120
uczniów
wśród których stwierdzono 9 osób palących. Na poziome istotności α=0,05 zweryfikuj hipotezę
zerową że frakcją uczniów palących jest równa
zakładanej frakcji, wobec hipotezy alternetywnej że frakcja rzeczywista jest mniejsza od
zakładanej.
2.Wylosowaną próbę 25 studentów zbadano ze względu na wzrost i pojemność płuc. Współczynnik
korelacji między tymi cechami wynosił r(X,Y)=0,4.
Na poziomie istotności 0,05 zweryfikuj hipotezę, że badane cechy nie są liniowo skorelowane.
3.W próbie 5032 polaków , 566 osób stwierdziło rzadki udział w praktykach religijnych. Na
poziomie istotności α=0,01 , zweryfikuj hipoteze że nie wiecej
niż 10% ogółu dorosłych mieszkańców rzadko uczestniczy w praktykach religijnych.
8 cze 21:44
M:
26 lut 16:45
M:
7 lip 06:35