Wzor interpolacyjny Legrangea
5-latek: Na podsatwie tego wzoru jestem w stanie wyznaczyc rownaie paraboli przechodzacej przez 3
punkty
jednak mam inny przyklad ktorego nie rozumiem
Zna;lezc reszte z dzielenia wielomianu P(x) przez iloczyn (x−a)(x−b)(x−c) gdzie liczby a b c
sa parami rozne
Rozwiazanie .
dzielnik jest weilominem stopnia trzeciego wiec reszta z dzielenia musi byc wielomianem co
najwyzej stopnia drugiego lub zerem mamy
P(x)= Q(x)*(x−a)(x−b)(x−c)+R(x)
Podstawiajac x=a ,x=b, x=c otrzymamy P(a)= R(a) , P(b)= R(b) P(c)= R(c)
Zatem znamy wartosci R(x) w trzech punktach a b c
Wobec czego wyrazenie na R(x) mozemy znalezc ze wzoru interpolacyjnego przy n=2
Pytanie :Jak i dlaczego n=2
8 cze 21:04
nn: wielomian interpolacyjny n−tego stopnia ma n węzłów
8 cze 21:10
5-latek: tak . Ale to mi nic nie daje (przepraszam ze tak pisze)
Chcialbym zobaczyc rozwiazanie tego problemu
8 cze 21:15
Mila:
R(x)=d*x2+e*x+f reszta jest co najwyżej stopnia 2.
8 cze 21:17
5-latek: Witaj Milu Pozdrawiam .
mam nadzieje ze nie bedziesz na mnie krzyczec ze tak dlugo mnie nie bylo na forum
Wezmy taki przyklad (wymyslam teraz )
P(x)= x5−4x4+3x3−15x2+2x+5
Mamy podzielic przez (x−2)(x+5)(x−4)
czyli P(2)= R(2)
P(−5)= R(−5)
P(4)= R(4)
Teraz jak zastosowac ten wzor ?
8 cze 21:27
Mila:
Zadanie wyjaśnię, tylko znajdę książkę.
Czekaj cierpliwie.
8 cze 21:51
5-latek: OK
8 cze 21:51
Mila:
Masz dane 3 punkty:
(x
0,y
0)=(1,11)
(x
1,y
1)=(3,25)
(x
2,y
2)=(4,35)
W(x) jest co najwyżej drugiego stopnia
Wzory:
W(x)=
| | (x−x1)*(x−x2) | |
y0* |
| + |
| | (x0−x1)*(x0−x2) | |
| | (x−x0)*(x−x2) | |
y1* |
| + |
| | (x1−x0)*(x1−x2) | |
| | (x−x0)*(x−x1) | |
y2* |
| |
| | (x2−x0)*(x2−x1) | |
| | (x−3)*(x−4) | | (x−1)*(x−4) | |
w(x)=11* |
| +25* |
| + |
| | (1−3)*(1−4) | | (3−1)*(3−4) | |
| | (x−1)*(x−3) | |
+35* |
| = po wykonaniu działań |
| | ((4−1)*(4−3) | |
=x
2+3x+7
8 cze 23:09
5-latek: Dobrze
Milu
Jutro jeszcze dopytam w temacie
Teraz dobranoc

. Jutro rano do pracy
8 cze 23:54
Mila:
Dobranoc
9 cze 00:03
5-latek: Chcialbym jrednak dopytac w temacie
bo skad mam wziac te punkty ?
czy jesli
mam W(x)= x5−4x4+3x3−15x2+2x+5
Licze W(2)
W(2)= 25−4*24+3*23−15*22+2*2+5
W(2)= 32−64+24−60+4+5=−59
Teraz W(2)= R(2)
to mam jeden punkt (x0,y0)= (2,−59) ?
Pozostale 2 punkty licze tak samo ?
10 cze 12:47
Adamm: tak
10 cze 12:54
5-latek: Dobrze . dzieki .
10 cze 13:10