trygonometria
Marcin: Witam potrzebuję pomocy z równaniami trygonometrycznymi

zad 1
rozwiąż równania:
a) 2sinx + 1 = 0
b) tg(x − 1) = tg2x
d) 3tg
2x − 2
√3tgx + 1 = 0
zad 2
przedstaw w prostszej postaci :
sin 50° + 10° = ?
zad 3
Oblicz wartość wyrażenia. Zapisz konieczne założenia:
| cos5α + cos3α | |
| *tgα |
| sin5α − sin3α | |
zad4
rozwiąż nierównośc
8 cze 20:39
mat: nie za duzo na raz?
8 cze 20:46
mat: a) sinx=−1/2 więc..
b) tgx=tgy gdy jak sie ma x do y?
c) √3/2=cos30, cosx=cosy gdy jak sie ma x do y?
d) tgx=t i kwadaratowe rówanie
8 cze 20:48
Marcin: wiem że bardzo dużo ale liczę na pomoc w czymkolwiek a w międzyczasie sam próbuję coś
ogarnąć...
8 cze 20:51
5-latek: Popraw tresc zadania nr 2
8 cze 20:53
Marcin: iii... kompletnie nie rozumiem tego "gdy jak się ma x do y"?
8 cze 20:56
Marcin: zad 2
przestaw w prostszej postaci
sin50° + sin10° =?
8 cze 20:57
marysia:
sin50o+sin10o= 2sin30o*cos20o =cos20o
8 cze 20:59