Naszkicuj wykres
misiek99: naszkicuj wykres funkcji f(x)= −x3+3x
przedziały monotoniczności
ekstrema
asymptoty
(rozszerzenie)
byłbym bardzo wdzięczny gdyby ktoś pomógł, najlepiej pokazać w tabelce wyniki to już będe
wiedział jak narysować.
8 cze 20:13
kochanus_niepospolitus:
a co masz wyliczone?
Pokaż co sam potrafisz zrobić ... wtedy wspomożemy Ciebie z dalszym rozwiązywaniem
8 cze 20:15
kochanus_niepospolitus:
PS. Bez liczenia granic wiemy, że ta funkcja nie posiada asymptot (żadnych).
PS2. Zbadałeś parzystość, nieparzystość funkcji
8 cze 20:16
dociekliwy:
Zacznij od pochodnej i szukaj ekstrma lokalne.
8 cze 20:19
misiek99: wyliczyłem że funkcja nie ma asymptot poziomych,
miejsca zerowe mi wyszły −√3; 0 ; √3 i punkt przecięcia z osią y mi wyszedł [0;0]
pochodna jest rosnąca dla przedziału (−√3;√3) i maleje od −nieskonczonosci do −√3 oraz od
√3 do nieskonczonosci
8 cze 20:28
misiek99: minimum funkcji wynosi 0 i maksimum też 0
8 cze 20:30
misiek99: co znaczy parzystość funkcji?
8 cze 20:38
kochanus_niepospolitus:
a sprawdziłeś że niema ukośnych ?
minimum i maksimum ma złe wartości
8 cze 20:52
kochanus_niepospolitus:
funkcja parzysta −−− funkcja symetryczna względem osi OX (np. f(x) = x2)
funkcja nieparzysta −−− funkcja symetryczna względem osi OY (np. f(x) = sinx)
8 cze 20:53
misiek99: minimum podstawiając f(√3)=−(−√3)3+3(−√3)?
8 cze 21:11
misiek99: sory f(−√3)
8 cze 21:11