ekstrema lokalne
shadow: Liczę ekstremum lokalne dla funkcji: f(x,y) = xy2(12−x−y), (x,y > 0)
Punktami stacjonarnymi są (6,0) i (3,6). Hessian w punkcie (6,0) wychodzi 0, jak sprawdzić w
takim przypadku, czy jest w tym punkcie ekstremum?
8 cze 19:56
Adamm: jeśli x>0 oraz y>0 to (6; 0) nie może być ekstremum
8 cze 20:02
shadow: rzeczywiście
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
ale co jeżeli Hessian wyjdzie 0, da się wtedy jakoś zbadać, czy jest ekstremum?
8 cze 20:10
Adamm: da się
ale jest ciężej
8 cze 20:15
shadow: Jest ktoś chętny żeby to sprawdzić?
Oblicz całkę podwójną po obszarze normalnym ograniczonym wskazanymi krzywymi:
| 1 | |
∫∫D x2y dxdy, D: y=−2, y= |
| , y=−√−x |
| x | |
| 3 | |
Z moich obliczeń wynika, że jest to równe |
| |
| 8 | |
8 cze 22:51