Rozwiąż metodąprzeciwnych współczynników!!! Proszę pomózcie:)
ByQ: | x + y | | x | |
| − |
| =4 Wynik dla: x= − 3, y= 9
|
| 2 | | 3 | |
25 sty 18:45
ByQ: Pomóżcie proszę bo przy samym początku się zatrzymuje i potem nie wychodzi

I to potrzebuje na
jutro

!
25 sty 18:53
Eta:
pomnóżz obydwa równania przez 6
dalej już sobie z pewnością poradzisz
25 sty 18:55
ByQ: no włAŚnie że później jużmi nie idzie bo u góry i dole są takie same liczby i nie wiem które
skrócić

? Możesz napisać
25 sty 19:00
ByQ: To pomożecie

25 sty 19:15
25 sty 19:33
25 sty 19:33
mi: pierwsze pomnóż przez 6 i otrzymasz: 3(x+y)−2x=24
po wymnożeniu masz 3x+3y−2x=24
x+3y=24
w drugim 3(x−y)+2y=−18
3x−3y+2y=−18
3x−y=−18
i teraz zastosuj metodę przeciwnych współczynników
25 sty 19:54
ByQ: więc mam x+3y=24
3x−y=−18 ale nie wiem co dalej

25 sty 20:26
b.: np. pomnóż pierwsze przez −3 i potem dodaj stronami (pomnożone pierwsze do drugiego),
dzięki temu x się skróci i wyliczysz już y
25 sty 20:31
25 sty 20:33
Eta:
ok

x+3y = 24
3x −y= −18 /*3
x +3y = 24
9x −3y = −54
−−−−−−−−−−−−
10x = − 30 => x= −3
to y= 3x +18 => y= 3*(−3) +18) = 9
odp:
x = −3 y= 9
25 sty 20:35
Ergo: Etoooooo

pomoocy
25 sty 20:38
ByQ: No ale popatrz na wynik nie wyjdzie:−<
25 sty 20:41
25 sty 20:43
25 sty 21:56