funkcja kwadratowa
xyz: Miejscami zerowymi pewnej funkcji kwadratowej h są liczby −1, 2.
h(1)=6
Znajdź wzór funkcji h.
Jakaś wskazówka? Wydaje mi się, że będzie to parabola z ramionami skierowanymi w dół,
a wierzchołkiem tej paraboli będzie punkt o współrzędnych (1;6) choć i tak pewnie się mylę jak
zwykle
8 cze 18:27
kochanus_niepospolitus:
skoro ma miejsca zerowe −1 i 2 to:
h(x) = a(x+1)(x−2)
h(1) = a*2*(−1) = 6 ⇔ a = ...
8 cze 18:30
kochanus_niepospolitus:
| | −1+2 | | 1 | |
a wierzchołek jest w punkcie: |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | |
8 cze 18:30
xyz: Czyli a to będzie −3?
8 cze 18:35
xyz: ok, b mi wyszło 3, a c 6
8 cze 18:41
marysia:
a=−3
h(x)= −3(x+1)(x−2)
h(x)=−3x
2+3x+6
8 cze 18:43
xyz: No dokładnie tak mi wyszło przecież
8 cze 18:45
marysia:
No i dobrze !
8 cze 18:46