szereg
janusz:
Wyznacz przedział zbieżności szeregu
∞
n=2
8 cze 16:00
Adamm: |x+2|<1
dla x=−1
| | 1 | |
mamy szereg ∑n=2∞ |
| |
| | nln2n | |
| | 1 | | 1 | |
szereg ∑n=2∞2n* |
| =∑n=2∞ |
| |
| | 2n*ln22n | | n2*ln22 | |
| | 1 | |
jest oczywiście zbieżny, więc z kryterium zagęszczania szereg ∑n=2∞ |
| |
| | nln2n | |
również
dla x=−3 szereg jest oczywiście zbieżny bezwzględnie
zatem szereg jest zbieżny dla x∊<−3;−1>
8 cze 16:20
janusz: czyli promień zbieżności wynosi 2 i to widac od razu patrząc na (x − a)
n tak

czy mogę wykazać zbieżność tego szeregu z kryterium całkowego?
8 cze 16:34
Adamm: nie
tak
8 cze 16:36
janusz: jeśli |x+2|>1 to szereg jest rozbieżny?
8 cze 16:38
Adamm: tak
8 cze 16:39
janusz: czyli dla |x+2|<1 sprawdzam czy an jest zbieżne
później jeszcze sprawdzam zbieżność dla granic
i tyle?
8 cze 16:44
Adamm: "czyli dla |x+2|<1 sprawdzam czy an jest zbieżne"
co masz na myśli
"później jeszcze sprawdzam zbieżność dla granic"
jeśli chodzi ci o wartości na końcu promienia zbieżności szeregu, to tak
8 cze 16:46
janusz: no bo jeśli an jest zbieżne i mnożę to przez liczbę <1 to na pewno całość będzie zbieżna tak?
i co jeśli an będzie mocno przyrastało, czy nie będzie opcji żeby nawet dla (x − a)n szereg
był
rozbieżny?
8 cze 16:49
janusz: dla |x − a| > 1
8 cze 16:49
Adamm: zbieżność an nie decyduje o zbieżności szeregu
8 cze 16:54
123pomoc: Ja mam prośbę o zadania nr 3.30, 3.35, 3.37, 3.38, 3.41, 3.51 i 3.52 (Krasicki)
8 cze 16:55
Adamm: an musi być zbieżny do 0
jest to warunek konieczny
nie decyduje to o tym czy szereg jest zbieżny czy nie
8 cze 16:55
janusz: czyli co po kolei powinienem zrobić w zadaniach tego typu?
8 cze 17:11
Adamm: wyznaczyć promień zbieżności i sprawdzić zbieżność szeregu dla wartości skrajnych
8 cze 17:12
janusz: trochę nie rozumiem w jaki sposób Ty wyznaczyłeś powyżej ten promień zbieżności
8 cze 17:20
Adamm: wyznaczyłem granicę ciągu n√1/(nln2n)
8 cze 17:21
janusz: w którym momencie
8 cze 17:32
Adamm: godzinę mam ci podać ?
8 cze 17:33
8 cze 17:37
Adamm: wyznaczyłem granicę, nie zrobiłem tego tutaj
8 cze 17:40
janusz: ok rozumiem, ale czy mógłbyś mi opisać po kolei co robiłeś?
nie rozumiem zwłaszcza tego co napisałem post wyżej
8 cze 17:45
Adamm: sprawdziłem czy szereg dla x=−1 jest zbieżny
nic nie szkodzi jeśli nie rozumiesz
sam powiedziałeś że chcesz to zrobić kryterium całkowym
8 cze 17:45
janusz: dobra to spróbuję opisać jak ja bym to zrobił
∞
∫ f(x)dx =
2
T
T−>
∞ 2
T
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
= lim − |
| | = − |
| + |
| = |
| |
| | lnx | | lnT | | ln2 | | ln2 | |
T−>
∞ 2
więc R=ln2?
8 cze 17:52
janusz: R nie jest równe ln2, tylko ten szereg jest zbieżny
8 cze 17:54
Adamm: tak, ten szereg jest zbieżny
8 cze 17:59
janusz: teraz muszę wyznaczyć r i sprawdzić co się dzieję na krańcach
8 cze 18:00
Adamm: w takim razie co robiłeś post 17:52?
8 cze 18:02
Adamm: rozumiem że całkę to sobie tak dla zabawy policzyłeś
8 cze 18:03
Adamm: promień zbieżności powinieneś był wyznaczyć wcześniej
wyznaczanie zbieżności tego szeregu jest bez sensu, jeśli nie znasz promienia zbieżności
szeregu
8 cze 18:04
janusz: policzylem zeby sprawdzic zbieznosc tego szeregu
8 cze 18:05
janusz: jak z tego moge wyznaczyc R?
8 cze 18:06
Weteran: Drogi Adamm,
chciałem tylko zwrócić uwage, że nigdy całki nie liczymy dla zabawy. Każda rozwiązana całka
prowadzi do rozwoju.
Z Poważaniem,
WETERAN
8 cze 18:07
Adamm: Weteran, chyba rozwolnienia
8 cze 18:08
Adamm: powinieneś mieć napisane w swoich notatkach lub czymś podobnym jak wyznaczać promień
zbieżności szeregu
nie jestem tu by cię tego uczyć
8 cze 18:11
janusz: a czy istnieje sposób na wyznaczenie promienia dzięki całce?
8 cze 18:18
Adamm: nie
8 cze 18:19
janusz: w takim razie jak mogę wyliczyć
n−>
∞
8 cze 18:30
Adamm: pierwiastkujesz, przechodzisz do granicy
8 cze 18:33
janusz: to chyba jest ciężar tego zadania
8 cze 18:35
Adamm:
8 cze 23:03