..
Silver86: Oblicz sin x jeżeli do ramienia końcowego kąta α należy punkt (−5,−12).
8 cze 14:13
Adamm: kąta alfa czy kąta x?
8 cze 14:15
Jerzy:
y masz podane, więc oblicz r.
8 cze 14:15
Silver86: okej, ale skąd sinα?
8 cze 14:17
Jerzy:
Taka jest treść zadania jak napisałaś ?
8 cze 14:18
Silver86: tak, stąd moje pytanie skąd mam wziąć sin x
8 cze 14:20
Jerzy:
Jeśli przepisane z podręcznika, to chyba pomyłka w druku.
8 cze 14:22
Silver86: zaraz zerknę jeszcze raz:
oblicz sin α jeżeli do ramienia końcowego kąta α należy punkt (−5,−12)
8 cze 14:32
Jerzy:
Patrz: 14:15
8 cze 14:33
Silver86: r2 = (−5)2 + (−12)2
r2 = 169
r = 13?
8 cze 14:38
Jerzy:
... i teraz policz sinα
8 cze 14:40