..
Ewa: Witam, mam pytanie, jak obliczyć wartość sin (−330 stopni), korzystając ze wzorów redukcyjnych.
8 cze 13:45
Jerzy:
= −sin(330) = − sin(360 − 30) = − sin30
8 cze 13:48
Ewa: dziękuję bardzo.
Mam jeszcze pytanie dotyczące sprawdzenia tych przykładów:
cos 15 stopni = (√6 + √2) / 4
tg 5/6 π = − √3/3
8 cze 13:50
Jerzy:
Skad masz cos 15 ?
tg dobrze.
8 cze 13:54
Ewa: z cos 45 − cos 30 = cos 45 x cos 30 + sin 45 x sin 30
8 cze 13:57
Jerzy:
A od kiedy cos 45 − cos30 = cos15 ?
8 cze 13:58
Jerzy:
| | 1 + cosx | |
Skorzystaj ze wzoru: cos(x/2) = √ |
| |
| | 2 | |
8 cze 14:01
Ewa: w sensie cos (45−30)
8 cze 14:02
8 cze 14:03
Jerzy:
OK .... jest dobrze.
8 cze 14:05
an:

Jaka jest wartość sin(−330)
o
8 cze 19:44
Janek191:
sin ( − 330o) = − sin ( 360o − 30o) = − ( − sin 30o) = sin 30o = 0,5
8 cze 21:12