.
Silver86: Narysuj wykres funkcji I3cos2xI. Podaj zbiór wartości, miejsce zerowe oraz wartość najmniejszą.
Kompletnie nie wiem jak się rysuje wykresy, proszę o pomoc.
8 cze 13:09
Jerzy:
1) f(x) = cos2x
2) f(x) = 3*cos2x
3) f(x) = |3cos2x| − odbicie tego co pod osią OX nad oś OX
8 cze 13:11
Jerzy:

Wykres
8 cze 13:11
Silver86: okej, a gdzie to odbicie jest na wykresie, o którym Pan mówi?
8 cze 13:19
Jerzy:

Tak wygladał przed odbiciem.
8 cze 13:20
Silver86: a rozumiem. a jak z tym miejscem zerowym i zbiorem wartości?
8 cze 13:24
Jerzy:
Jaką największą wartość osiaga funkcja f(x) = cosx ?
8 cze 13:25
Silver86: jest to 1
8 cze 13:28
Jerzy:
no .... to: 3*1 = ?
8 cze 13:31
Silver86: okej, czyli zbiór wartości <0,3>, wartość najmniejsza to 0?
8 cze 13:35
Jerzy:
Tak , bo przecież |a| ≥ 0 , dla każdego a.
Jeszcze ustal miejsca zerowe.
8 cze 13:41
Ewa: hmm, π/2 + 3π?
8 cze 13:56
Jerzy:
Jakie są miejsca zerowe funkcji: f(x) = cosx ?
8 cze 13:57
Ewa: π/2 + kπ
8 cze 14:00
Jerzy:
W takim razie cos(2x):
8 cze 14:06
Ewa: π + 2kπ?
8 cze 14:09
Jerzy:
Dzielisz obustronnie przez 2
8 cze 14:09
Ewa: aaaa, ok czyli π/4 + (kπ)/2
8 cze 14:11
Jerzy:
Tak.
8 cze 14:11