matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Obliczenie stężenia roztworu roboczego
Wioletta:
Witam Mam pytanie jak się rozwiązuje takie zadanko?
Jakie stężenie ma 30 litrów roztworu roboczego środka dezynfekcyjnego przygotowanego z 27 litrów wody? A) 1% B) 3% C) 10% D) 30%
8 cze 12:48
Jerzy:
W tym roztworze jest 3 kg środka.
3
Stężenie =
*100% = 0,1*100% = 10%
30
8 cze 12:52
piotr:
30−27
1
=
= 10%
30
10
8 cze 12:53