.
Silver86: Oblicz wartości pozostałych funkcji trygonometrycznych kąta α, jeżeli cos α = − 3/5, 180 < α <
270.
jak tutaj powinienem zacząć?
8 cze 12:27
Jerzy:
Od ustalenia znaków poszczególnych funkcji w tym przedziale,
potem sinα z jedynki trygonometrycznej.
8 cze 12:31
Jerzy:
Na dobrą sprawę , ustal tylko znak sinusa.Pozostałe znaki wyjdą same.
8 cze 12:35
Silver86: w trzeciej ćwiartce dodatni jest tg i ctg, sin i cos jest ujemny.
jeżeli dobrze rozumiem, to teraz: cos2α + sin2α = 1
(−3/5)2 + sin2α = 1
sin2α = 1 − 9/25
sin2α = 16/25
sinα = −4/5
tgα = sinα/cosα
tgα = −4,5/−3/5 = 4/3
ctgα = 3/4
czy to jest poprawne?
8 cze 12:41
Jerzy:
Jest poprawnie.
8 cze 12:44
Silver86: dziękuję
8 cze 12:44