kamila: Pomocy! Nie mam pojęcia jak rozwiązać to zadanie...
Wykaż, że zachodzą równości
√9-4√5 + √14 - 6√5 = 1
10 lis 18:39
Agula: Rozpisujesz swoje pierwiastki jako wzory skróconego mnożenie:
√4-4√5+3+
√9-6√5+5=1
a teraz już tylko zwijasz to pod wartość bezwzględną z def.
√x2=|x|
|2-
√5|+|3-
√5|=1
teraz rozpisując to z def. wartośći bezwzglę. masz:
-2+
√5+3-
√5=1
L=P
P.S. Jak coś jest nie jasne dla Ciebie to napisz, rozpisze każde działenie po koleii

Pozdrawiam
10 lis 19:26
kamila: Dzięki wielkie, ale nadal nie rozumiem skąd pod pierwiastkiem wzięły się 4-4... itd. oraz
9-6... itd. Tzn jak to rozłożyłaś z tego pierwotnego działania. Sorki za debilne pytania
o elementarne rzeczy, ale humanistka jestem

Pozdrawiam
10 lis 21:30
coco: napisałam Ci moze jasnej zobacz w innym chyba też Twoim poście
10 lis 21:42
coco:
A więc musisz sobie to dziaanie uprościc z prawa de Morgana
na cz. wspólną Ok

(AnB)
' = A U B to jest to prawo ( bedzie Ci łatwiej zrozumieć OK
10 lis 21:46
coco:
sorrry aleto nie ten post
10 lis 21:47