Rozwiaż równanie w przedziale <-π,2π> cosx= cos 11π\5
moniq: Rozwiaż równanie w przedziale <−π,2π>
cosx= cos 11π\5
Jak to zrobić

probowalam zrobic nierownos podwojna z tym predzialem ale wychodzi
sprzecznosc ..

z góry dzieki za pomoc
8 cze 12:06
Jerzy:
| | 11 | | 11 | |
⇔ x = |
| π + 2kπ lub x = − |
| + 2kπ |
| | 5 | | 5 | |
Teraz podstawiaj pod k tak, aby uzyskać katy z podanego przedziału.
8 cze 12:09
Jerzy:
Oczywiście k jest liczbą całkowitą.
8 cze 12:11
Jerzy:
Albo.... cosx = cos(11π/5) ⇔ cosx = cos(2π + 1/5π) ⇔ cosx = cos(1/5π)
i podobnie jak wyżej.
8 cze 12:13
moniq: Skad sie bierze +2kπ
8 cze 12:35
Jerzy:
To okres zasadniczy dla funkcji sin i cos.
8 cze 12:36
moniq: A dlaczego musimy go dodac

Dlaczego jest źle bez dodania tego

Przeciez mamy podany zakres
...
8 cze 12:39
Jerzy:
O to właśnie chodzi ... to równanie ma nieskończenie wiele rozwiązań, i z tych wszystkich
katów wybierasz te, które należą do podanego przedziału.
8 cze 12:42
moniq: Ahaa chyba ogarniam. Dzieki
8 cze 13:34