sinβ = 2sin(90−β/2) = 2cos(β/2)
2sin(β/2)cos(β/2) = 2cos(β/2)
sin(β/2) = 1
β = 180
nie ma takiego trójkąta
Skoro masz AB = BC to masz tutaj trójkąt równoramienny (ramiona AB i BC)
czyli dwa kąty będą miały tą samą miarę ... więc sinusy dwóch kątów będą takie same.
Rozpatrzmy sytuacje:
1) α = β
wtedy sinα = sin β − sinγ jest prawdą tylko jeżeli sinγ =0 czyli gdy γ = 0o
czyli bzdura
2) β = γ
wtedy sinα = sin β − sinγ jest prawdą tylko jeżeli sinα =0 czyli gdy α = 0o
czyli bzdura
3) α = γ
wtedy sinα = sin β − sinγ ⇒ sinα = sinβ − sinα ⇒ sinβ = 2sinα
| β | β | β | β | β | π | |||||||
2sinα = sinβ = 2sin | cos | = 2sin | *sinα ⇔ sin | = 1 ⇔ | = | ⇔ | ||||||
| 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 |
PS. trÓjkąt