Doprowadź wyrażenie do najprostszej postaci wiedząc że a i b nie są rowne 0
Anonimowy Fan : | a7 (b2)3 * b5 * a0 | |
| |
| (ab2)5:b | |
Proszę o wytłumaczenie jak się to robi.
8 cze 09:46
Jerzy:
| | a7*b6+5*1 | | a7b11 | |
= |
| = |
| = a6*b2 |
| | a*b10 − 1 | | ab9 | |
8 cze 09:50
Anonimowy Fan : A możesz mi napisać czego wychodzi a6*b2 ?
8 cze 09:53
Jerzy:
Przecież rozpisałem , czego nie rozumiesz ?
8 cze 09:54
powrócony z otchłani:
Wlasnosci poteg sie klaniaja:
(ab)c = ab*c
ab*ac = ab+c
ab / ac = ab−c
8 cze 09:57
Anonimowy Fan : Dobra już rozumiem.
Dzięki Wielkie!
8 cze 09:58