.
abel: Udowodnij, ze jezeli kazdy element grupu G ma rzad 2, to grupa G jest abelowa.
7 cze 23:45
jc:
aa=e, bb=e, (ba)(ba)=e
ab = ab ba ba = aa ba = ba
7 cze 23:52
mat: Z założenia a2=1, dla każdego a∊G
Pytamy czy ab=ba dla każdego a,b∊G
Wystarczy pokazać, że (ab)*(ba)−1=1
(ab)*a−1b−1=(ab)*a−1(ab)2b−1=(ab)*a−1(ab)(ab)b−1=abba=ab2a=aa=a2=1
ok
7 cze 23:57
Adamm: mat, skąd wiesz że element odwrotny istnieje?
8 cze 00:44
mat: z definicji grupy
8 cze 01:23
Adamm: ok
8 cze 01:25
Adamm: dzięki że mi to wyjaśniłeś
8 cze 01:28