fizyka - praca i energia
Marcin: Dwa klocki są połączone lekką struną przeciągniętą przez ruchomy blok, który obraca się bez
tarcia. Klocek o masie m1 jest przyczepiony do ściany sprężyną o stałej sprężystości k. Układ
jest zwolniony ze stanu spoczynku, gdy sprężyna nie jest rozciągnięta (jest w stanie
równowagi). Znaleźć współczynnik tarcia masy m1 o podłoże jeśli stan równowagi układu po
uwolnieniu masy m2 jest osiągnięty gdy masa m2 obniża się o odległość h.
7 cze 23:32
g:

Prawdopodobnie chodzi o takie rozwiązanie
| | k*h2 | |
m2*g*h = |
| + μ*m1*g*h |
| | 2 | |
i wyznaczenie μ z tego równania.
Takie podejście będzie słuszne tylko gdy ruch będzie nieoscylacyjny, to znaczy gdy
współczynnik tarcia jest odpowiednio duży.
8 cze 12:18
'Leszek: Stan rownowagi oznacza rownowage sil , czyli m
2 g = k h + m
1 g μ
8 cze 12:26
g: Problem jest taki że siła tarcia jest równa Tmax = m1*g*μ tylko gdy jest ruch.
Przy zerowej prędkości siła tarcia może być w zakresie +/−Tmax.
Bez rozwiązania równania ruchu nie wiadomo jaka siła tarcia z tego zakresu się ustali.
8 cze 12:56
'Leszek: Z tresci zadania nie wynika o jaki wspolczynnik tarcia chodzi , czy o tarcie kinetyczne czy
tarcie statyczne , ja podalem wspolczynnik tarcia statycznego bo podany byl
warunek rownowagi .
8 cze 13:16
g: Tarcie, zarówno statyczne, jak i dynamiczne nie może przekraczać siły zewnętrznej. Dlatego
nie można powiedzieć że będzie takie czy inne nie znając bilansu sił zewnętrznych.
8 cze 13:35
'Leszek: W stanie rownowagi koncowej znane sa tutaj wszystkie sily , innych nie uwzgledniamy,
sprezynka jest bezmasowa , drut nierozciagliwy , i .t .d .....
8 cze 13:43