Trójkąt i wysokość
Gemundo: Wysokość CD dzieli bok AB trójkąta ABC na dwa odcinki: AD długości 14 i DB długości 36.
Prostopadle do boku AB poprowadzono prostą, która dzieli trójkąt na dwie części o równych
polach. Jakie są długości odcinków, na które ta prosta dzieli bok AB trójkąta?
7 cze 23:16
Gemundo: proszę o szybką odpowiedź
7 cze 23:19
Gemundo: bardzo prosze
7 cze 23:25
Gemundo: ktoś potrafi pomóc?
7 cze 23:40
Eta:
| | 1 | |
Z treści zadania : P(EBF)= |
| P(ABC) |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 25h | |
to |
| w*x= |
| 50*h ⇒ w*x=25*h ⇒w= |
| |
| | 2 | | 2 | | x | |
| | h | | 36 | |
i z twierdzenia Talesa : |
| = |
| ⇒ hx=36w |
| | w | | x | |
| | 25h*36 | |
to hx= |
| ⇒ x2=25*36 ⇒ x=30 |
| | x | |
Odp: |EB|=x=30 , |AE|=50−30=20
========================
8 cze 00:27