Funkcje monotonicznośc
Kajkoszy: | | 2x − 1 | |
Zbadaj monotoniczność funkcji: f(x)= |
| |
| | x + 1 | |
Wiem, że dziedzina : R − {−1}, jednajk nie wiem jak dalej sie za to zabrać
7 cze 22:29
powrócony z otchłani:
1) liczysz pochodna funkcji
2) pochodna przyrownujesz do 0 by wytypowac punkty podejrzane o bycie ekstremami
3) rysujesz ( 'wezyk' ) szkic wykresu pochodnej
4) na podstawie tego szkicu okreslasz monotonicznosc funkcji f(x)
7 cze 22:39
'Leszek: | | 2x+2 −3 | | −3 | |
Przeksztalc funkcje do postaci : f(x) = |
| = |
| + 2 |
| | x +1 | | x+1 | |
7 cze 22:39
Kajkoszy: Zacząłem robić z przyjęciem, że x1 < x2 −> x1 − x2 < 0
| | 2x1 − 1 | | 2x2 − 1 | |
I obliczam f(x1) − f(x2) = |
| − ( |
| ) |
| | x1 + 1 | | x2 + 1 | |
Jednak nie wiem jak dalej dobrze sobie to rozpisać
7 cze 22:44
powrócony z otchłani:
To co robisz jest wrecz tragiczne ... jak juz tak bardzo chcesz robic z definicji to najpierw
przeksztalc jak Leszek napisal
7 cze 23:30
Kajkoszy: Oczekiwalem pomocy, a nie samej krytyki...
7 cze 23:42
Adamm: dzielimy na przedziały (−1;
∞) oraz (−
∞;−1)
1. niech x
1, x
2∊(−1;
∞) oraz x
1<x
2
przekształcamy wzór
x
1+1<x
2+1
ponieważ z założenia x
1, x
2>−1
f(x
2)>f(x
1)
funkcja jest zatem dla (−1;
∞) rosnąca z definicji
2. niech x
1, x
2∊(−
∞;−1) oraz x
1<x
2
teraz ty
funkcja nie jest rosnąca dla ℛ\{−1} ponieważ na przykład f(−2)=5 ale f(0)=−1
7 cze 23:51
Kajkoszy: Adamm − dziękuje
7 cze 23:53