granice całkowania
mateo: jeśli obszar jest ograniczony krzywymi z = 1 i 9z = x2 + y2 to jak określić granice dla x,y,z
?
7 cze 22:20
Adamm: dla z to będzie
a dla x oraz y będzie x
2+y
2≤9
najlepszy wybór tutaj to współrzędne biegunowe
7 cze 22:23
mateo: funkcje podcałkową mam
√x2 + y2 to faktycznie najlepiej biegunowe
wiem jak sie bd zmianiać z, kąt od 0 do 2π a jak określić r (rzut na płaszczyzne OXY) bo sie
zmienia też
7 cze 22:26
Adamm: r∊<0;3>
7 cze 22:27
mateo: a r nie powinno zależeć od z ? bo rzut na płaszczyzne r jest inny dla każdego z
7 cze 22:31
mateo: 0 ≤ z ≤ 1
7 cze 22:31
Adamm: nie powinien
7 cze 22:32
mateo: ok dzieki za pomoc
bo jak licze objętość walca w biegunowych i daje r ∊[0,R] i r ≤ z ≤ H to wychodzi źle ....(1)
| | R | |
a jak dam z ∊[0,H] i 0 ≤ r ≤ z* |
| to wychodzi dobrze (a tu r jest zmienne) |
| | H | |
co robie w (1) źle ?
7 cze 22:49
Adamm: H? R? co?
7 cze 22:50
mateo: walec wysokość H i promień R licze w w biegunowych
wiem ze z = √x2+y2 = ... = r ⇒ r ≤ z ≤ H
7 cze 22:52
Adamm: podaj dokładnie treść
7 cze 22:54
mateo: sorry stożek zamiast walec ...
7 cze 22:55
mateo: oblicz objętość stożka o wysokości H i promieniu R w w cylindrycznych
7 cze 22:55
mateo: zrobiłem takie ograniczenia:
phi∊[0,2π]
z∊[r,H]
r∊[0,R]
całka mnoże przez jakobian r i zły wynik wychodzi
7 cze 22:57
Adamm: stożek tak
√x2+y2≤z≤H
x2+y2≤R2
tutaj dobierasz kąt <0;2π> a promień <0;R>
7 cze 22:58
mateo: to tak jak wyżej napisałem z po przejściu na biegunowe to r ≤ z ≤ H
7 cze 23:00
mateo: i z tego wychodzi zła objętość stożka
7 cze 23:03
Adamm: spróbuj teraz
x
2+y
2≤R
2
7 cze 23:10
mateo: | | H | |
wychodzi ! dzięki  tylko skąd to |
| |
| | R | |
7 cze 23:15
jc:
V = ∫
02π dφ ∫
0H dz ∫
0z rdr = 2π ∫
0H dz ∫
0z rdr
| | z2 | | H3 | |
= 2π ∫0H |
| dz = π |
| |
| | 2 | | 3 | |
7 cze 23:17
Adamm: dolna granica to jakiś stożek, więc wiemy że a
√x2+y2≤z
dodatkowo wiemy że z=H oraz z=a
√x2+y2 powinny się przecinać dla x
2+y
2=R
2
| | a2 | | H | |
stąd x2+y2= |
| =R2 skąd a= |
| |
| | H2 | | R | |
7 cze 23:17
mateo: | | x2 | |
dziwne intuicyjnie byłem przekonany ze od dołu z ≥ |
| , dzięki za pomoc |
| | y2 | |
7 cze 23:22