Izomorfizm macierzy
majorekk: Czy ta macierz jest izomorficzna?
| 2 0 3|
|−2 6 −3|
|−3 1 1|
Kiedy w ogóle macierz jest izomorficzna?
7 cze 21:52
jc: Dwa obiekty mogą być izomorficzne. Macierz może określać izomorfizm, w tym wypadku
pomiędzy R2 a R3, wystarczy aby wyznacznik z macierzy nie był zerem.
7 cze 22:15
majorekk: Co jeszcze określa izomorfizm? − Odwracalność macierzy? Ker = { (0,0,0) } ?
7 cze 22:45
jc: Ojej, miało być oczywiście R3 i R3 (nie trafiłem w 3).
det A ≠ 0 ⇔ A jest odwracalna ⇔ Ker A = 0 (tu A oznacza przekształcenie liniowe)
⇔ A R3 = R3 (tu również) ⇔ rząd A=3
7 cze 23:04
majorekk: Tak myślałem. Dzięki i pozdrawiam.
8 cze 00:51