przesuniecia rownolegle wykresu funkcji
an352: Witam, znajduje sie w obecnie w dziale rownania wymierne i jestem przy temacie ''podstawowej
postacji funkcji homograficznej''
nauczyciel kazal przypomniec sobie przesuniecia rownolegle wykresu funkcji czy moze ktos
wytlumaczyc mi
jak to sie robi?
7 cze 20:14
7 cze 20:31
7 cze 20:33
7 cze 20:33
'Leszek: Ogolny wzor : f(x) −−−−→ ( wektor u [ p , q ] ) −−−→ g(x) = f(x−p) + q
np.
f( x) = x2 − 3x + 1 , u = [ −1 , 1]
g(x) = ( x +1)2 − 3(x+1) + 1 + 1 = x2 + 2x + 1 −3x −3 + 2 = x2 −x
7 cze 20:44