Ciągi
Tyrla: Wypisz 4 pierwsze wyrazy ciągu:
a1 = 1
an+1 = 3an + 4 dla n>=1
Udowodnij indukcyjnie postać zwartą ciągu:
an = 3n – 2
7 cze 19:53
kochanus_niepospolitus:
a1 = 1
a2 = 3a1 + 4 = 7
a3 = 3a2 + 4 = 25
a4 = 3a3 + 4 = 79
wzór an = 3n−2 NIE JEST poprawnym wzorem
7 cze 20:05
Tyrla: Sorki, tam powinno być an = 3
n − 2
7 cze 20:07
Adamm: dla n=1 mamy 3n−2=1=a1
zakładając że an=3n−2 mamy
an+1=3an+4=3n+1−2
więc przez indukcję an=3n−2
7 cze 20:09
kochanus_niepospolitus:
1o
n=2
a2 = 32 − 2 = 9 − 2 = 7
2o
n=k
ak = 3k − 2
3o
n = k+1
ak+1 = 3ak + 4 = /// z (2o) // = 3(3k − 2) + 4 = 3k+1 − 6 + 4 = 3k+1 − 2
c.n.w.
7 cze 20:17