Nie rozumiem
Monika: Jaki kąt z powierzchnia ziemi tworza promienie sloneczne, jesli budynek o wysokosci 30m rzuca
cien dlugosco 20m
I juz wlasciwie wszystko obliczylam tzn mam tak:
tgα = 32
No i sorawdzam w tablicach i mam takie cos ze wiecej niz 56° ale mniej niz 57°
Wynik ma wyjsc 56,3° ale skad wiadomo, ze tyle? Nie rozumiem tego.
7 cze 19:24
'Leszek: Jest dobrze , tg α = 3/2 i na podstawie tablicy dla funkcji trygonometryczych wyznacz α = ?
7 cze 19:27
Monika: No ale nie mam w tablicach takiego tg.
Mam albo 56° i wtedy tg= 1,4826 lub 57° i ted tg=1,5399
7 cze 19:28
Adamm: to użyj lepszych tablic
7 cze 19:29
'Leszek: To masz kalkulator w komorce i skorzystaj , jest bardzo dokladny !
7 cze 19:30
Renata: jak to się oblicza
4 mar 15:12
Goblin: To znaczy co chesz obliczyc ?
4 mar 15:46
janek191:
| | 30 | |
tg α = |
| = 1,5 ⇒ α = ... |
| | 20 | |
4 mar 16:20