Wielomiany z parametrem
Kejti: Witam, potrzebuje pomocy z tym zadaniem,jutro mam bardzo ważny sprawdzian

Dla jakich wartości parametru k równanie (x−2)[kx2+(k+1)x+1]=0 ma dwa różne rozwiązania?
7 cze 19:05
dociekliwy:
Nawias musi mieć jedno rozwiązanie ròżne od 2.
7 cze 19:35
dociekliwy:
Albo...dwa rozwiązania w tym jedno równe 2.
7 cze 19:42
Mila:
(x−2)*[k*x
2+(k+1)x+1]=0⇔
x−2=0 lub kx
2+(k+1)x+1=0
x=2 lub
1) k=0⇔ x+1=0⇔x=−1
2) Δ=0 i pierwiastek podwójny różny od 2
Δ=(k+1)
2−4k=0
k
2+2k+1−4k=0
k
2−2k+1=0⇔(k−1)
2=0⇔k=1
Badamy pierwiastek
x
2+2x+1=0⇔(x+1)
2=0⇔x=−1
3) Badamy jakie jest k, gdy x=2
w(2)=k*4+2(k+1)+1=0
4k+2k+3=0⇔6k=−3
Wtedy równanie ma postać:
x=2 lub x=−1
odpowiedź:
7 cze 21:54
StrasznyNieogar:
7 cze 22:59