styczna
pytajacy: | | ⎧ | x lnx dla x>0 | |
| Funkcja dana jest wzorem | ⎩ | f(0)=0 dla x=0 | ma w punkcie x=0 styczną i mam
|
wybrać:
A prostopadłą do osi x
B daną wzorem y=x
C równoległą do osi x
D dana wzorem y=−x

?
Wydaje mi się że D. ale odp A na wykresie też mi pasuje .... Która jest poprawna ?
7 cze 19:00
'Leszek: Styczna dana jest wzorem : y − yo = f '(xo)( x − xo )
xo = 0 nie nalezy do dziedziny funkcji !
7 cze 19:05
pytajacy: Należy− przecież funkcja jest zdefiniowana klamerką wartosc dla zera wynosi zero . Czy nie tak
?
7 cze 19:30
pytajacy: czyli jesli dobrze rozumiem wzór stycznej to y−0=0(x−0) co da y=0 czyli prawidłowa jest
odpowiedź B?
7 cze 19:33