równanie Bernouliego
pingwinek120: Witam,
jak rozwiązać to równanie metodą Bernouliego ?
xy'−2y − xy ln x = 0
Robię coś zle bo nie wychodzi mi to wcale
![](emots/2/kwasny.gif)
Wyznaczyłam sobie z, y' oraz y:
z=y
0=1
y'=(z)' * 1'=0
y
1=1
1=1
7 cze 18:58
Mariusz:
Tylko że to jest liniowe jednorodne w którym możesz rozdzielić zmienne
7 cze 19:01
pingwinek120: Czyli mniej więcej powinno być to tak?
Ps.Zadanie było w rozdziale z metodą Bernouliego , chciaz przyznam że bardziej wyglądało mi to
na liniowe jednorodne
7 cze 19:05
pingwinek120: xlnx * w liczniku
7 cze 19:05
pingwinek120: jakaś wskazówka czy sprawdzenie tego co napisałam ?
7 cze 19:17
'Leszek: Wykonaj calkowanie obu stron :
ln y = 2 ln x + ∫ ln x dx ⇔ ln y = 2 ln x + x ln x + x + C ⇒ y = .....
7 cze 19:22
pingwinek120: ln|y|= 2 ln x + x ln x − x + C(nie powinno być przy tym x znaku minus ?)
Takie cos otrzymałam: y=eC e2lnx e−x e xlnx ?
7 cze 19:30
'Leszek: Masz dobry wynik , mozna to zapisac w bardziej zwartej postaci i pamietaj zeby otrzymany
wynik sprawdzic przez rozniczkowanie !
7 cze 19:33
pingwinek120: no własnie w zwartej postaci...w odpowiedziach widnieje :
3e
1−xx
x−2
7 cze 19:36
'Leszek: A jaki jest warunek poczatkowy ?
7 cze 19:44
pingwinek120: y(1)=3
7 cze 19:48
'Leszek: To wyznacz stala C ( ale wes ec = C )
7 cze 19:51
pingwinek120: ok...dalej już powinnam sobie poradzić , dziekuje Ci bardzo
7 cze 19:55