Funkcja wykładnicza - zbiór wartości
ok: Należy wyznaczyć zbiór wartości funkcji wykładniczej
g(x)=16|x| + 5*4|x| − 6
g(x)=42|x| + 5*4|x| − 6
Wprowadzam pomocniczą zmienną:
t = 4|x| ; t E R
h(t)=t2+5t−6
p = −52
q = f(p) = −494
Więc t≥−494
Czy dobrze to zrobiłem?
Czy to już jest zbiór wartości i koniec zadania czy trzeba wykonać jeszcze jakieś działania?
7 cze 16:56
powrócony z otchłani:
t = 4
|x| ⇒t≥1
7 cze 16:59
powrócony z otchłani:
Wiec g(x) ≥ 0
7 cze 17:00
ok: Cholerka, faktycznie t musi być większe od 1.
Rozumiem że g(x)≥0 wziąłeś z faktu, że h(1)=0, więc t≥0 ⇒ g(x)≥0?
7 cze 17:03
kochanus_niepospolitus:
skoro t≥1 oraz g(t) = (t2+ 5t) − 6
to minimum g(t) osiągnie dla t=1
7 cze 17:07
kochanus_niepospolitus:
g(1) = 1 + 5*1 − 6 = 0
7 cze 17:07